Maandag - Vrijdag : 08:30 - 17:30
info@ictmedia.nl, redactie@ictmedia.nl, sales@ictmedia.nl
073 - 614 0070

CIO Magazine: op het kruispunt

2018 wordt een belangrijk jaar voor de CIO. Het lijkt erop dat de CIO-rol op een kruispunt is gekomen. Veel lijnen komen samen bij de CIO, veel lijnen vertrekken ook bij hem of haar. Tijdens een rondetafelsessie hoorde ik eens iemand opmerken: ‘De CIO is net een transformatorhuisje.”

Maar het zou best eens kunnen dat dat transformatorhuisje wordt uitgebreid of op een andere plek terechtkomt. De CIO kruipt dichter tegen de business aan, bijvoorbeeld. Nieuwe verantwoordelijkheden wachten: het gaat niet meer alleen om efficiency en cost control, maar om helpen groei te realiseren. Dat kan ook betekenen dat de CIO deels wordt afgerekend op business metrics.

Het lastigste van alles is misschien nog wel het managen van de cultuurverandering die nodig is. Vooral binnen de IT-organisatie, maar ook daarbuiten. Om de stap van digitaal experimenteren naar digitaal opschalen te maken, is vaak een andere manier van werken, een andere mentaliteit nodig. Die verandering erdoor krijgen vraagt veel van het leiderschap. De vraag is wie het leiderschap zal tonen en het voortouw nemen: de CIO of toch de CDO? Of zijn dit slechts benamingen?

Kansen zijn er volop: ‘digital’ is belangrijker dan ooit, in de mix van technologie, economie en samenleving, waar we bij ICT Media graag de nadruk op leggen. En op boardniveau krijgen sommige aspecten daarvan, zoals het benutten van data, al de nodige aandacht.

Al deze ontwikkelingen zullen in CIO Magazine het komende jaar veel aandacht krijgen, door middel van interviews, achtergrondverhalen en opiniërende columns. Na maar liefst twaalf jaar heeft Hotze Zijlstra het hoofdredactionele stokje overgedragen aan ondergetekende. Een woord van dank aan Hotze is hier op zijn plaats – wat hij de afgelopen jaren heeft neergezet is niet gering.

Ik sta te popelen om de mooie titel CIO Magazine verder te brengen. Ik wil het komende jaar graag met veel CIO’s spreken, om hun visie en praktijkervaringen centraal te kunnen stellen. Ook wil ik zo veel mogelijk onderzoeksprojecten onder de paraplu van CIO Magazine aanjagen, om erachter te komen wat er precies speelt in onze vaderlandse techconomy. En dat uiteraard graag in samenwerking met de collega’s van CDO Magazine en BaaS, Hotze Zijlstra en Paul Teixeira, en iedereen die het mooie IT-vak een warm hart toedraagt.